Opstellingen

a. Familieopstellingen

Na het formuleren van de hulpvraag kiest de cliënt een matje voor zichzelf. Intuïtief plaatst hij dit matje in de ruimte en gaat hier op staan. Daarna kiest hij een matje voor een familielid uit. Stap voor stap worden de posities, verhoudingen en mogelijke patronen – of “verstrikkingen” zichtbaar. Een deel van die systemen zijn bewust en een ander deel onbewust . De mogelijkheid is er om daarna te onderzoeken hoe de harmonie hersteld kan worden doordat iedereen uit het systeem op de juiste plaats komt te staan –en zijn eigen verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol en positie. De opstelling kan op zichzelf aangeboden worden of als onderdeel van de individuele therapie.

b. Individuele opstelling – Het antwoord op essentiële vragen-

Hoe gaat het in het werk?

Nadat de hulpvraag aangescherpt is stemt Adri zich af en resoneert hij op de vraag en op de cliënt. Zijn antwoord wordt zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Door zijn houding, beweging, emotie en teksten laat hij je als het ware in je eigen “spiegel” kijken. Via deze ervaring en inzichten krijg je in ongeveer 15 minuten een antwoord op je vraag. De tijd die over is wordt besteed aan nadere uitleg en vertaling naar de dagelijkse praktijk. De geluidsopname van de opstelling wordt achteraf naar je toegestuurd.

Mogelijke vragen:

  •  Wat heeft mijn ziekte, aandoening, pijn mij te vertellen?
  • Hoe kan ik omgaan met verlies, verdriet, angst of boosheid?
  • Wat is de mogelijke oorzaak van…
  • Wat heeft het (probleem) gedrag van ons kind te vertellen en hoe kan ik hier mee omgaan?
  • Wat vraagt het van mij om deze cliënt goed te begeleiden?

Toepassingsmogelijkheden?

  • Een eenmalige sessie om helderheid te krijgen over je hulpvraag.
  • Een opstelling als onderdeel van een begeleidingstraject.
  • Coaching van ouders bij opvoedkundige vraagstukken.
  • Supervisie van collega therapeuten/leerkrachten die te maken heeft met een cliënt waarbij het proces vastloopt (voor deze doelgroep is er een aparte folder).

c. Opstelling van : “het wijze lichaam”

De opstelling van het wijze lichaam volgt dezelfde systematiek die hiervoor beschreven is. De kern van het verlangen gaat nu echter over wat het lichaam mij te vertellen heeft. Lichamelijke problemen of ziektes staan hierbij centraal bv. “ waarom ben ik steeds zo moe of wat maakt dat mijn hart steeds zo tekeer gaat?” Het opstellen van dit verlangen kan een prachtige aanvulling zijn van de haptotherapie..